Κείμενο του κρατούμενου Σπύρου Χριστοδούλου με αφορμή την 11η ιούνη, διεθνή ημέρα αλληλεγγύης

Κείμενο του Σπύρου Χριστοδούλου για την 11η Ιούνη

 

Αλληλεγγύη προς όλους τους κρατούμενους πολιτικούς και ποινικούς χωρίς κανένα διαχωρισμό που με την στάση τους και τα ιδανικά τους ονειρεύονται ένα δίκαιο τρόπο αντιμετώπισης προς το γενικό καλό. Άλλωστε η διαδρομή του κάθε ανθρώπου, οι πράξεις του όπως άλλωστε και η στάση του επί σειρά ετών διαγράφει και την προσωπικότητα του.

 

Πρέπει να δίνουμε μια τεράστια αγκαλιά για ανθρώπους συγκρατούμενους μας που πραγματικά την έχουν ανάγκη χωρίς να περιμένουμε ανταμοιβή. Πρέπει κατ’ εμένα να στηριζόμαστε στο αίσθημα ενότητας μεταξύ όσων μας συνδέουν κοινά συμφέροντα και κοινοί στόχοι. Όλοι οι κρατούμενοι συνδεόμαστε ο ένας με τον άλλον με διαφορετική κρίση των πραγματικών γεγονότων. Και ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες που διωκόμαστε από τους εχθρούς μας για τις ιδέες και το θάρρος μας πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι και να χαρίζουμε την σκέψη μας και την βοήθεια μας σε όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη.

 

Είναι σημαντικό να προβάλουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κρατούμενοι. Άνθρωποι που έχουν δώσει την ψυχή τους για τον κοινό σκοπό. Να δώσουμε το σύνθημα μιας δράσης η οποία θα φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα. Γιατί και του πιο αδύναμου η δύναμη διπλασιάζεται όταν ενώσει την λιγοστή του δύναμη με εκείνη των συντρόφων του.

 

Ο αγώνας για τα δικαιώματα μας σαν κρατούμενοι είναι ευγενικός και δίκαιος αγώνας. Αν ενωθούμε όλοι μαζί, αν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε στον κοινό αγώνα μας, πρώτα από όλα την ελευθερία μας όπως επίσης και την ποιοτική όσο μπορούμε ζωή στα κολαστήρια τους, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς.

Για να μας στηρίζουν όμως και οι άλλοι πρέπει και εμείς να επιδεικνύουμε την ανάλογη ευαισθησία για τα προβλήματα των άλλων και να εκφράζουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας προς αυτούς. Δεν θέλω να αναφερθώ ούτε σε καταστάσεις αλλά ούτε και σε παραδείγματα γιατί πιστεύω δεν έχουνε κανένα απολύτως νόημα στην παρούσα φάση.

 

Πιστεύω πως οι ταπεινοί και οι αλληλέγγυοι μαζί με κοινούς σκοπούς και κοινά οράματα πάντα κερδίζουν. Έχω ακούσει κατά καιρούς “αυτός είναι αναρχικός και αυτός είναι ποινικός”. Θα διαφωνήσω και θα πω ότι οι πράξεις μας κάνουν την διαφορά και όχι τα λεγόμενα μας.

Πράξεις που ωφελούν στην κοινή μαζικότητα όπως και σε ένα αύριο με χαμόγελα και όχι με πικρίες και σχόλια ανεπίτρεπτα που δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στο θα… !

 

Η αλληλεγγύη είναι μια ανθρώπινη αξία που πρέπει να τη διατηρούμε και μέσα από αυτή δίνουμε ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μας στους άλλους. Με ελεύθερο πνεύμα και ελεύθερη καρδιά δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να δείχνεις την συμπαράσταση σου.

 

Νικητής είναι όποιος ζει και διαλέγει την ζωή που τον εκφράζει. Η αλληλεγγύη είναι η η γνησιότερη μορφή του ανθρωπισμού καθώς αποτελεί την απόδειξη της υλικής, ψυχικής και πνευματικής ενότητας, συνεργασίας και συμπαράστασης μεταξύ ανθρώπων πέρα από φυλετικές θρησκευτικές ή άλλες διαφορές.

Κάθε κίνηση αλληλεγγύης πρέπει να γίνεται αυθόρμητα, να πηγάζει από μέσα μας και να φέρει την σφραγίδα της δύναμης για το καλό όλων μας.

Όμως όταν κάποιος ζητάει την βοήθεια μας που πραγματικά την αξίζει και τον εγκαταλείπουμε κάθε άλλο παρά αλληλεγγύη ονομάζεται.

Ο αλληλέγγυος δεν πρέπει να επιδιώκει να επωφελείται σε καμία περίπτωση ενεργεί πάντα με απόλυτη εχεμύθεια και σεβασμό προς εκείνον που θέλει να σταθεί αλληλέγγυος χωρίς να πάψει να είναι αποφασιστικός και αποτελεσματικός στην δράση του.

Η φιλία αναπληρώνει την αδυναμία ενώ η αδερφοσύνη την εξαφανίζει.

Μαχαίρι στο κόκκαλο.

 

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για φυλακές και πάντα κάτι χαλάει στο με μαγικό τρόπο.

Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταλάβουν όλοι αυτοί που είναι απέναντι μας ότι δεν κερδίζουν παρά μόνο χάνουν. Πρέπει να δείξουμε με πράξεις την ύπαρξη μας και όχι με λόγια του αέρα που πέφτουν στο κενό.

Θα ήθελα από την μεριά μου να υπάρξει μια μαζική ενότητα όσων ασχολούνται γενικώς με τις φυλακές και αυτό έχει σημασία είναι να γίνει μια συλλογική δουλειά που απώτερος σκοπός της θα είναι και η πιο αξιοπρεπής διαβίωση μέσα στα κολαστήρια τους.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι δίκαιοι και ανά πάσα στιγμή να αντιδρούν στο άδικο και στην εκδικητικότητα των εχθρών μας.

Τέλος θέλω να κλείσω λέγοντας ότι όλοι ενωμένοι εμπράκτως μπορούμε να νικήσουμε.

Λευτεριά σε όλους τους αναρχικούς και πολιτικούς κρατούμενους και πάντα να είναι δυνατοί.

Λευτεριά και δύναμη σε όλους αυτούς τους ποινικούς που με την στάση τους χρόνια δείξανε και δείχνουνε ότι πολεμάνε τον εχθρό, την εξουσία με τον δικό τους τρόπο.

 

Λευτεριά σε όλες και όλους !

Μέχρι το γκρέμισμα κάθε φυλακής !

Σπύρος Χριστοδούλου

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *