Για τον σύντροφο Παναγιώτη Ζ.

Για τον σύντροφο Παναγιώτη Ζ.

25/07/2017 αργά το βράδυ, ο σύντροφος Παναγιώτης εγκλωβίζεται από ένα τσούρμο περίπου 40 μπάτσων της κρατικής ασφάλειας που του επιτέθηκαν και τον συνέλαβαν κάτω από ένα φιλικό του σπίτι. Το ένταλμα σύλληψής του εκκρεμούσε εδώ και 3 μήνες χωρίς ο σύντροφος να έχει ειδοποιηθεί ποτέ. Αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού τύπου για μια υπόθεση του 2012. Από την πρώτη στιγμή έγιναν εμφανείς οι μεθοδεύσεις των κρατικών μηχανισμών, για την συνοπτική καταδίκη του σε προφυλάκιση μέχρι να πραγματοποιηθεί το δικαστήριο. Μια προφυλάκιση η οποία βασίζεται στην γελοία επιχειρηματολογία πως ο σύντροφος Παναγιώτης δεν έχει δηλώσει διεύθυνση κατοικίας γεγονός που ούτε ισχύει αλλά ούτε αποτελεί σοβαρό επιχείρημα προφυλάκισης.

Μια προγραμματισμένη δικαστική απόφαση, ένα σαφές μήνυμα από ένα δογματικό καθεστώς που βροντοφωνάζει ότι όποιος το αμφισβητεί θα «εκτελείται». (Και μην αμφισβητείτε πως η χειρότερη εκτέλεση δεν είναι η σωματική-βιολογική, αλά αυτή της συνολικής στέρησης της ελευθερίας σου και της απομόνωσης σου από όλους αυτούς που αγάπησες και που, έστω και σε πείσμα όλων, πάλεψες για να τους χαρίσεις αυτές τις στιγμές ελευθερίας που θα μοιραζόσουν μετά).

Κατά τα τεκταινόμενα των δικαστικών τραγέλαφων, δύο ακόμα σύντροφοι συνελήφθησαν και χτυπήθηκαν, μετά από συμπλοκές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ μπάτσων και αλληλέγγυων. Την επόμενη μέρα (27/07) αφήνονται «ελεύθεροι», με αναβολή δίκης ως τις 10/08/2017.

Όταν βλέπεις συντρόφους, που στάθηκαν αμετανόητοι στο ύψος των περιστάσεων, ενάντια όχι μόνο σε ένα πάνοπλο κράτος, θρασύδειλων στρατιωτών, αλλά απέναντι σε μια ολόκληρη κοινωνία υποταγμένων συνηγόρων του κρατικού ολοκληρωτισμού, να φυλακίζονται και να κυνηγιούνται. Αντιλαμβάνεσαι την επιτακτική ανάγκη της συνολική και αμετάκλητης αντιπαράθεσης με τα κράτη και τους μηχανισμούς τους, πολύμορφα και πολυμέτωπα, ως το τέλος αυτών.

Βιώνουμε έναν συντονισμένο πόλεμο ενάντια σε όσους και όσες επιλέγουν να αρνηθούν τις υπάρχουσες νόρμες και τους θεσμούς που επιβάλλονται, σε όσους αρνούνται την υπάρχουσα δυστοπία και επιλέγουν να αντισταθούν στο ολοκληρωτικό κτήνος. Υποθέσεις σαν και αυτή είναι κομμάτια ενός συνολικότερου παζλ. Ενός παζλ οικοδόμησης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος ελέγχου και τρομοκρατίας. Ενός καθεστώτος που υπνοβατούσε για καιρό και τώρα, ένθερμα, έρχεται να ισοπεδώσει κάθε σπιθαμή αντίστασης και αγώνα για ελευθερία.

Ο ασφυκτικός κλοιός, η θηλιά στο λαιμό όσων πάλευαν και παλεύουν για ολική ελευθερία, μας αγκάλιαζε ανέκαθεν, αλλά όπως και τότε έτσι και τώρα θα σταθούμε απέναντι στην προέλαση των κρατιστών, για να συνθλίψουμε τα νέα φέουδα, για να γκρεμίσουμε τα κελιά που χτίστηκαν και χτίζονται ακόμη, για να οικοδομήσουμε το αύριο που αρπάζει την πνοή της ζωής ελεύθερα και χαοτικά πάνω από τον ίσκιο, όχι συρόμενο στον βούρκο της μετριότητας και της κενότητας.

Νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που αιχμαλωτίζονται από το καθεστώς, όχι στα πλαίσια κάποιας κινηματικής υποχρέωσης αλά επειδή αντιλαμβανόμαστε τις αρνήσεις τους και τον αγώνα τους, ενάντια στο κρατικό κτήνος, ως ένα κομμάτι και της δικής μας πραγματικότητας, ως μια εξωστρεφή ανάγκη και επιθυμία του εαυτού μας να σταθούμε σε αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας εκεί έξω, ακόμα και αν δεν προλάβαμε να γνωριστούμε καλά ακόμα και αν δεν προλάβαμε να συμπορευτούμε αρκετά.

Ένα κοινό πείσμα είναι αυτό που μας ενώνει. Μια επιθυμία, να μην κοιτάξουμε χαμηλά όταν το κτήνος ορθώνετε μπροστά μας. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως κτήνη γίνονται και αυτοί που κλείνουν τα μάτια, αυτοί που ανέχονται την βαρβαρότητα και την υποτέλεια. Εμείς θα παλέψουμε τα κτήνη δεν θα γίνουμε κομμάτι τους. Με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους κρατικούς μηχανισμούς δείχνοντας ότι οι τρομοδίκες τους δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν.

Λευτεριά στον αναρχικό Παναγιώτη – προφυλακισθέντα από 26/7/2017

Λευτεριά σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους

Θάνατο στο δικαστικό κτήνος

Αναρχικός Μαύρος Σταυρός-Πυρήνας Έμπρακτης Αναρχικής Αλληλεγγύης

Αλληλεγγύη στην Ηριάννα και στον Περικλή

Αλληλεγγύη στην Ηριάννα και στον Περικλή

Τον Γενάρη του 2013 η Ηριάννα συλλαμβάνεται γιατί ταυτοποιήθηκε το DNA
της σε γεμιστήρα εκτός όπλου απ αυτά που βρέθηκαν στην Πολυτεχνειούπολη.
Το δικαστήριο χωρίς να λαμβάνει υπόψην τη μη ύπαρξη μαρτύρων και με
μοναδικό στοιχείο μερικό (άρα ελλειπές) απειροελάχιστο δείγμα DNA φτάνει
την 1/6/2017 να την καταδικάσει σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στη
ΣΠΦ,λήψη,κατοχή,μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη
διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο
εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων.
Η μόνη της σχέση με τον αναρχικό χώρο είναι ότι ο σύντροφός της
Κ.Παπαδόπουλος είχε κατηγορηθεί το 2011 για συμμετοχή στη ΣΠΦ κάτι για
το οποίο βέβαια αθωώθηκε ομόφωνα.

O Περικλής Μ. ήταν συγκάτοικος του συντρόφου της Ηριάννας  και έτυχε
να βρίσκεται κι εκείνος στο ίδιο σπίτι, όταν εισέβαλαν οι μπάτσοι.

Με πλειοψηφία 3-2, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε τις
αιτήσεις αποφυλάκισης της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ.
(οι δύο δικαστές που μειοψήφισαν είχαν την άποψη να αντικατασταθεί η
έκτιση της ποινής με περιοριστικούς όρους).
Οι Ηριάννα Β.Λ. και Περικλής Μ. βρίσκονται στη φυλακή μετά από
καταδίκες σε πρώτο βαθμό που βασίστηκαν στην ύπαρξη ενός αμφιλεγόμενου,
ποιοτικά και ποσοτικά,
δείγματος DNA κι ενός μερικού αποτυπώματος σε βιβλίο. Στην ουσία η
καταδίκη των δύο αυτών ανθρώπων, αποτελεί απόρροια της γενικευμένης
προσπάθειας του ελληνικού κράτους να ποινικοποιήσει τις διαπροσωπικές
σχέσεις με τα αντιστεκόμενα υποκείμενα, επιβάλλοντας έτσι ένα άτυπο
καθεστός απομόνωσης και τρομοκράτισης τόσο των δρόντων όσω και των
υποκειμένων αυτών που επιθυμούν να δράσουν ενάντια στην υπάρχουσα δυστοπία.

Όλα αυτά κάθε άλλο παρά μας εκπλήσσουν αφού δε θεωρούμε ότι έτσι έπεσε
το προσωπείο της αριστερής κυβέρνησης άλλα ότι προστέθηκε μια ακόμα
περίπτωση σε μια σειρά αντίστοιχων πρακτικών που ποινικοποιούν
κοινωνικές σχέσεις (συντροφικές, φιλικές κλπ).Τον τελευταίο καιρό
βλέπουμε την κυβέρνηση να προχωρά σε μέτρα όπως νέες προσθήκες στον
τρομονόμο,δημιουργία νέου σώματος ασφαλιτών που θα κρύβονται πίσω απ τα
ΜΑΤ, εγκατάσταση επιπλέον διμοιριών στην περιοχή των Εξαρχείων, εκκενώσεις
καταλήψεων, καταδικαστικές αποφάσεις πολιτικών κρατουμένων, ασκήσεις
εισβολής αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία, ακόμα και προκλητικές
ανακοινώσεις που καλούν σε συγκέντρωση μπάτσων και ευυπόληπτων πολιτών
στην πλατεία Εξαρχείων. Η υπόθεση της Ηριάννας είναι ένα κομμάτι ένα ακόμα τέχνασμα του κράτους για την κατοχύρωση της παντοδιναμίας του πάνω στον φόβο που σπέρνει ευρύτατα στην κοινωνία.

Με τη σειρά μας θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους  κρατικούς
μηχανισμούς δείχνοντας ότι οι τρομοδίκες τους δεν μας φοβίζουν.

Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους
Μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής

Αναρχικός Μαύρος Σταυρός-Πυρήνας Έμπρακτης Αναρχικής Αλληλεγγύης

ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ! (ΑΘΗΝΑ)

Πριν λίγες ώρες 40 κοπρόσκυλα της κρατικης ασφάλειας επιτέθηκαν και συνέλαβαν αναρχικό σύντροφο κάτω από το σπίτι του. Το ένταλμα συλληψης του εκρεμούσε εδω και 3 μήνες χωρις ο συντροφος να ειδοποιηθει ποτε.

Αντιμετωπιζει κατηγοριες κακουργηματικου τυπου για μια υποθεση του 2012. Η εικονα που εχει μεταφερθει απο την δικηγόρο του συντρόφου ειναι οτι οι μπατσοι δίνουν ασαφείς και ασύνδετες ανα μεταξύ τους πληροφορίες για τις κατηγοριες και για το που θα περάσει δικαστήριο και υπάρχει πολυ πιθανό το ενδεχόμενο της προφυλάκισης του.

Απρόκλητα το κράτος για ακομα μια φορά μεθοδεύει την προφυλάκιση συντρόφου και το γεγονός αυτό προφανώς δεν είναι ασύνδετο με υποθέσεις του παρελθόντος. Μπάτσοι μπουκάρουν σε σπίτια συντρόφων με μονο “στοιχείο” την ξεχειλωμένη ταμπέλα του υπόπτου ενώ ταυτόχρονα η δικαστική μαφία δικάζει ανθρώπους για τις φιλικές και συγγενικές τους σχέσεις.Τέτοιες πρακτικές δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες.Να μην αφήσουμε το κράτος να παίζει αναίμακτα με την ελευθερία μας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

θα ακολουθήσει πιο αναλυτική ενημέρωση.

ΠΗΓΗ

Κομμουνιστικοποίηση : ο καρκίνος του σύγχρονου αναρχικού “χώρου”

Εισήγηση του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού-Πυρήνα Εμπρακτης Αναρχικής Αλληλεγγύης στην εκδήλωση ABC FESTIVAL VIENNA που πραγματοποιήθηκε 20 – 23 Απριλίου 2017

Στο πέρας ενός χρονικού διηνεκούς στο οποίο εντοπίζουμε μια εξελικτική ροή της πολιτικής και ιδεολογικής αποκρυστάλλωσης των αναρχικών ιδανικών, διακρίνουμε, ειδικότερα στο σήμερα, μια αξιακή μετατόπιση προς μια πιο δογματική προσέγγιση του υπάρχοντος, τόσο αναλυτικά όσο και στρατηγικά. Μεγάλο μέρος του Α/Α χώρου έχει εκφυλιστεί πλέον σε μια αναμασημένη κομμουνιστική ονείρωξη. Προσεγγίζοντας αυτό το φαινόμενο διακρίνουμε μια ανάγκη ατόμων, είτε απογοητευμένων πρώην εξεγερτικών, είτε των λεγόμενων “κλασικών” της αναρχίας που επέλεξαν μια μεταστροφή στην πολιτική τους ατζέντα, με σκοπό την στρατηγική τους ανέλιξη κατά την πολιτική τους συνταξιοδότηση.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές, αλλά πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για μια γενίκευση του που ξεφεύγει από την απλή αλλαγή ρότας κάποιων υποκειμένων και υπάγεται πλέον στην πλήρη απονοηματοδότηση και στον εκφυλισμό των πλέον βασικών για εμάς, χαρακτηριστικών του πολύμορφου αναρχικού αγώνα. Εδώ ερχόμαστε για να σταθούμε στο ζήτημα της πολυμορφίας, το οποίο καπηλεύονται αριστεροχαρούμενοι αντικαπιταλιστές δημιουργώντας μια ευρύτατη σύγχυση γύρω από το ζήτημα της πολυτασικότητας. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε δυστυχώς τα αυτονόητα. Όταν μιλάμε για πολυμορφία, μιλάμε για αναρχική πολυμορφία, όταν μιλάμε για πολυτασικότητα, μιλάμε για αναρχική πολυτασικότητα. Η σύμπλευση με δογματικούς ενστερνιστές των ιεραρχικών δογμάτων, των κομμουνιστικών μανιφέστων, δεν ήταν και ούτε μπορεί να είναι ποτέ ικανή συνθήκη για τα πλαίσια του αγώνα μας. Ακόμα και ένας αναρχοκομουνιστής σύντροφος δεν μπορεί να ταυτιστεί με άτομα που επικαλούνται μανιφέστα και ψευδο-ακρατικές, αλλά εντούτοις βαθιά κρατικές, δομές και ονειρεύονται δικτατορίες προλεταριακές ή μη.

Δεν είμαστε προλετάριοι, δεν επικαλούμαστε καμιά μοναδική αλήθεια, δεν είμαστε σωτήρες αλλά ούτε και ηγέτες. Είμαστε αναρχικοί και ο αγώνας μας για ολική και συνολική απελευθέρωση δεν περιχαρακώνεται σε ισχνές γραμμές ταξικών ευκαιριακών επαναστατικών υποκειμένων. Δεν ψάχνουμε ακολουθητές ούτε πρωτοστάτες ηγέτες. Οι αυθεντίες που δημιουργούνται στην πορεία του αγώνα μας προορίζονται για συνολική εξόντωση στην συνέχιση της ίδιας πορείας. Παλεύουμε λοιπόν συνολικά και όχι μονοθεματικά. Ο αγώνας μας είναι πολυμέτωπος. Αν και δεν επικαλούμαστε κάποιου είδους ιδεολογική καθαρότητα, δεν μπορούμε να απαγκιστρωθούμε από τον κεντρικό πυρήνα του αναρχικού αναλυτικού εργαλείου που μας σαγήνεψε εξαρχής με την απλότητα αλλά και την συνάμα πολυσύνθετη και ευρεία αποδομητική δεινότητα και διαρκή αμφισβήτηση του. Η διάχυση του λόγου και της πρακτικής μας αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια μας για την εξάπλωση των αναρχικών ιδεών και πρακτικών μας κ όχι μια σηψαιμική αιτία για ιδεολογικές και αξιακές εκπτώσεις. Δεν πορευόμαστε παράλληλα με την κοινωνία, χαράζουμε τα δικά μας μονοπάτια βασισμένοι στα εσώτατα θέλω μας, τις ανάγκες και τις ηδονικές επιθυμίες μας που καθοδηγούνται από την διαισθητική αμφισβήτηση του υπάρχοντος και τα αναλυτικά μας εργαλεία. Ο καπιταλισμός πρέπει να πεθάνει, αλλά ο καπιταλισμός δεν είναι το μόνο εμπόδιο στο δρόμο μας. Το κράτος (ως αρχή, ως εξουσία) απλώνεται διάχυτο μπροστά μας και αναπαράγεται μέσα από το ίδιο κοινωνικό συνονθύλευμα που το αναγεννά και επιτάσσει την υποδούλωση μας σε μια ομαλότητα, μια κανονικότητα, τόσο χυδαία και μιαρή που ουδέποτε δεν θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε ελεύθερα μέσα της. Επιλέξαμε μια ατέρμονη πορεία σύγκρουσης ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και κάθε είδους κυριαρχική θέσμιση για να δομούμε και να αποδομούμε αέναα τον κόσμο γύρω μας και καμία καθυπόταξη σε μια νέα αρχή οποιουδήποτε καθεστώτος κόκκινου ή μη ,δεν συμπορεύεται με αυτήν.

Αναρχικός “χώρος” ή κίνημα; Μια αποδόμηση της έννοιας του κινήματος και του μύθου των Εξαρχείων

Εισήγηση του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού-Πυρήνα Εμπρακτης Αναρχικής Αλληλεγγύης στην εκδήλωση ABC FESTIVAL VIENNA που πραγματοποιήθηκε 20 – 23 Απριλίου 2017

Η μακρά χρονική περίοδος συγκρούσεων και αψιμαχιών με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους, καθώς και η ιστορική βαρύτητα που κουβαλά η περιοχή των Εξαρχείων και κυρίως το Πολυτεχνείο, ιδιαίτερα κατά την χρονική περίοδο της εξέγερσης εναντίων της στρατιωτικής χούντας και της επακόλουθης περιόδου της μεταπολίτευσης, εύλογα δημιούργησε έναν αστικό μύθο γύρω από την εν λόγω περιοχή. Ένα φαντασιοκόπημα γύρω από την κουλτούρα που αυτή εγκολπώνει. Συχνά προσδιορίζεται ως “άνομη ζώνη” ή “άβατο” για τους κρατικούς μηχανισμούς .

Όλα αυτά είναι νοητικά άλματα που στηρίζονται πάνω σε σαθρές βάσεις ενός φαντάσματος που πλανάται ή ακόμα και κατασκευάζεται από το ίδιο το κράτος προκειμένου να δομεί μια πολύ περιορισμένη οφθαλμαπατική όαση, αυτοεγκλωβισμένη σε μια καλά ελεγχόμενη, στην πραγματικότητα, από το κράτος περιοχή. Η παρουσία του κράτους δεν είναι ανεπαίσθητη όπως κάποιοι μπορεί να νομίζουν. Απεναντίας η περιοχή είναι διαρκώς περικυκλωμένη από ορδές ματατζήδων, ενώ οι ασφαλίτες είναι η αόρατη ατραξιόν της περιοχής, οι πανταχού παρόντες. Όμως δεν είναι ψέμα ότι τα Εξάρχεια έχουν ενσωματώσει μια φιλικά προσκείμενη κουλτούρα προς τα αναρχικά ιδανικά και την αναρχική υποκουλτούρα και σε αυτό έχουν συνεισφέρει το καταληψιακό κίνημα με πολιτικές καταλήψεις, ενώ την τελευταία χρονική περίοδο έχουν ανοίξει πολλές καταλήψεις προσφύγων και μεταναστών. Φυσικά εμείς εκμεταλλευόμαστε τις ευνοϊκές συνθήκες της περιοχής για να διευρύνουμε τα ρήγματα στα θεμέλια της κρατικής μηχανής και να εγκαθιδρύσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την διάχυση των αναρχικών ιδεών και πρακτικών. Ο αυτοεγκλωβισμός όμως και η δημιουργία ιερατείων εγκυμονούν εξαιρετικούς κινδύνους για την ίδια την συνέχιση του αναρχικού αγώνα. Επίσης ο αυτοεγκλωβισμός σε μια περιοχή και ιδιαίτερα σε αυτή των Εξαρχείων, προϋποθέτει την απώλεια της προνομιακής πρακτικής που διέθεταν οι αναρχικοί στο παρελθόν προκειμένου να αποτελούν “την αόρατη απειλή από την οποία κανείς δεν μπορεί να διαφυλαχθεί ή να εντοπίσει”. “Ο εχθρός με τα χίλια πρόσωπα” χάνεται μπροστά στο φως της δημόσιας σφαίρας. Η διεκδίκηση μιας θέσης στην σφαίρα αυτή συνεπάγεται και την ταυτόχρονη χαρτογράφηση των ατόμων αυτών από την κρατική μηχανή. Συνεπώς οι εικόνες του “άβατου” και της “εξεγερμένης κομμούνας” αποτελούν το φτηνό περιτύλιγμα που καλύπτει την σαπίλα του αυτοεγκλωβισμού, του αλληλοσπαραγμού που επιφέρουν οι μικροπολιτικές και του lifestyle της αναρχικής υποκουλτούρας που πωλείται σε τιμή ευκαιρίας σε επίδοξους εναλλακτικούς καταναλωτές, σε αυτή την τόσο περιβόητη γειτονιά, ορόσημο για την δραστηριοποίηση του αναρχικού “χώρου” ή, όπως κάποιοι προτιμούν να αποκαλούν, του αναρχικού “κινήματος”.

Όμως η επιλογή της φράσεως αναρχικό κίνημα, ως προσδιορισμός του μωσαϊκού που συμπεριλαμβάνει τις τυπικές και άτυπες ομαδοποιήσεις, τα υποκείμενα που τις συνθέτουν ή τις ατομικότητες που ζουν και πράττουν εντός των πλαισίων της οποιασδήποτε αναρχικής θεώρησης και πρακτικής, καταλήγει να προσδιορίζει περισσότερο μια γενίκευση χάριν του φαντασιακού ανθρώπων που ονειρεύονται την λεγόμενη “μεγάλη νύχτα”, παρά κάποια ενότητα ή έστω συμμαχία σε βάση στοχοθεσίας, θεώρησης και πρακτικής. Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πάρα πολύ από το να μπορούμε να αυτοαποκληθούμε κίνημα χωρίς αυτό να αποτελεί μια αυθαίρετη γενίκευση. Αυτό είναι αρκετά λογικό να συμβαίνει, καθώς κατά την εξελικτική της πορεία, η αναρχική θεώρηση κατάφερε να μην λιμνάσει σε παρωχημένες, δογματικές και μονολιθικές θεωρήσεις προηγούμενων αιώνων αλλά να εξελίσσεται διαρκώς σε λόγο και πράξη εγκολπώνοντας αναπόφευκτα τάσεις που συνεπάγονται διασπάσεις, τόσο σε επίπεδο θεώρησης όσο και σε επίπεδο πρακτικής και μέσων. Δίχως να θεωρούμε αυτές τις διασπάσεις αθέμιτες και επιβλαβείς, καθώς αυτές είναι που διευρύνουν τον ορίζοντα των αντιλήψεων και της πολυδιάστατης φύσης της αναρχίας, αντιλαμβανόμαστε βέβαια την προβληματική των συγκρούσεων μεταξύ τάσεων όταν αυτές στέκονται εμπόδιο η μία στην εξελικτική πορεία της άλλης.

Οι λόγοι της σύγκρουσης ποικίλουν μεταξύ προσωπικών εμπαθειών και επιλογών στοχοθεσίας και μέσων, αλλά η βασική αιτία τους είναι η ψευδαισθητική αντίληψη του αναρχικού “χώρου” ως ένα ενιαίο κίνημα. Σε αυτό το σημείο, χαρακτηρίζεται ως ψευδαισθητική καθότι εντός του αναρχικού “χώρου” υφίστανται τάσεις που όχι απλώς διαφωνούν σε επιμέρους ζητήματα αλλά είναι εκ διαμέτρου αντιθετικές αν όχι εχθρικές η μία απέναντι στην άλλη, σε τέτοιο βαθμό που η φράση “ενάντια στην εξουσία” δεν είναι ικανή να τις περικλείσει σε ένα έστω και αφηρημένο σύνολο, παρά μονάχα στα μάτια ενός εξωτερικού παρατηρητή. Αυτή η ψευδαισθητική αντίληψη, που περισσότερο φαντάζει ως κατάλοιπο αριστερού προσδιορισμού κομματικών λογικών παρά λογική αναρχικής αμφισβήτησης και αποδόμησης, είναι εμφανώς επιβλαβής ιδίως όταν τα υποκείμενα που την φέρουν αισθάνονται ετεροκαθορισμένοι από πράξεις και αντιλήψεις άλλων αναρχικών που αυτοί θεωρούν εσφαλμένες ή αντιθετικές προς την πολιτική τους ατζέντα και στρατηγική. Συνεπώς είναι αυτή η αντίληψη, η οποία δεν θεωρεί τον αναρχικό “χώρο” ως ένα μωσαϊκό ατομικοτήτων και ομαδοποιήσεων που φέρουν τις ατομικές αντιλήψεις δράσης και θεώρησης που σε κάποια σημεία τέμνονται και καθιστούν τις συμπράξεις γόνιμες, αλλά ως ένα ενιαίο σύνολο που θα έπρεπε να έχει κοινή στρατηγική και συνείδηση, σε βαθμό που οι αποκλίσεις από αυτό να θεωρούνται εχθρικές και κατ’ επέκταση κατασταλτέες. Καθοριστικό παράγοντα σε αυτήν την αντίληψη παίζει το μόνιμα πλανώμενο φάντασμα της κοινωνικής γνώμης που παρ’ ότι δεν υφίσταται ως κάτι χειροπιαστό, παίρνει απτή μορφή υποσκάπτοντας εξεγερτικές και επιθετικές δράσεις ανάλογα με τις προσωπικές εκτιμήσεις αυτού που το επικαλείται. Είναι αυτό το φάντασμα το οποίο στοιχειώνει τις συνειδήσεις αρκετών αναρχικών, που τους ωθεί να σκάβουν χαρακώματα εναντίον έμπρακτων αντιπαραθέσεων με τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, καθ΄ ότι όχι απλώς θεωρούν, ότι αυτό το σύμπλεγμα κονιορτοποιημένης μάζας που αποκαλούν κοινωνία υφίσταται ως ενότητα, αλλά ακόμα ότι αυτοί γνωρίζουν την άποψη της και μπορούν να κρίνουν βάσει αυτής, τι είναι δόκιμο και τι όχι για την “κοινωνική επανάσταση”. Όμως το πρόβλημα δεν είναι απαραίτητα οι διαφορετικές θεωρήσεις, ακόμα και όταν βασίζονται σε αίολα σχήματα και με μεταφυσικούς στόχους, αλλά η καταστολή πρακτικών που δεν συνάδουν με αυτούς τους στόχους και μάλιστα στο όνομα αυτών των αίολων σχηματισμών. Αίολοι σχηματισμοί κοινωνικών συνόλων που φαντασιακά θα μπορούσαν να εξεγερθούν, βρίσκονταν ανέκαθεν στην ευχέρεια πολιτικών σχηματισμών υπό το όνομα του επαναστατικού υποκειμένου. Το ζήτημα είναι πως τα επαναστατικά υποκείμενα διαρκώς αποδομούνται, όπως έχουν αποδομηθεί όλα τα επαναστατικά υποκείμενα που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής. Και αυτό συμβαίνει διότι σε όσα υποσύνολα και να εντάξεις τις ατομικότητες πάντα αυτές θα τα διαρρηγνύουν, είτε λόγω της ατομικής τους σύγκρουσης με αυτά, είτε λόγω των διαρκών αντιφάσεων στις οποίες υποπίπτουν όλοι οι κοινωνικοί ρόλοι μεταξύ τους. Η εξουσία για μας είναι διάχυτη και φορείς της είναι όλα τα υποκείμενα που συγκροτούν την κοινωνική θέσμιση που συντηρεί και εκ της οποίας εκπορεύεται κάθε καταπίεση, ακόμα και όταν αυτά αυτοαποκαλούνται αναρχικοί αλλά φέρουν εξουσιαστικές συμπεριφορές όπως ηγετικά, σεξιστικά, σπισιστικά κατάλοιπα.

Συνεπώς αποδομόντας κάθε είδους επαναστατικό υποκείμενο καταλήγουμε στο ότι το μόνο που μπορεί να προσιδιάζει σε τέτοιο υποκείμενο είναι η εξεγερμένη ατομικότητα που επιλέγει συνειδητά τον βίαιο δρόμο της ατομικής και συλλογικής απελευθέρωσης από κάθε είδους περιορισμό, κατηγοριοποίηση και πατερναλισμό. Είναι αυτή η ατομικότητα που δεν χωράει στα στενά καλούπια, είτε ταξικά είτε κοινωνικά, που δεν παλεύει για μια επαναστατικού τύπου αλλαγή καθεστώτος, όσο χαμηλός και αν είναι ο πήχης της καταπίεσης σε αυτό, που μάχεται σε πείσμα των πολιτικάντηδων που σερβίρουν ξαναζεσταμένο μαρξισμό, μπαγιάτικες αντιλήψεις εξουσιαστικής κατεύθυνσης χάριν των εκπτώσεων που προϋποθέτει η κοινωνική απεύθυνση για να γίνει πιο εύπεπτη και του μακρινού όνειρου της ουτοπίας που όλο μετατίθεται σε μελλοντικό χρόνο, καταργώντας την όποια προσπάθεια πραγμάτωσης της αναρχικής δράσης στο τώρα.

Κάλεσμα για αποφάσεις των εφετείων της ΣΠΦ και του Τ.Θεοφίλου

Καλούμε σε συγκέντρωση στο εφετείο του Τ.Θεοφίλου στη Λουκάρεως, 7/7, 9:00πμ, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Παράλληλα καλούμε στις 7/7, στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού στις 9:00πμ οπου  θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου της υπόθεσης Χαλανδρίου.

Δύναμη στους έγκλειστους αναρχικούς

Μέχρι την ολική καταστροφή κάθε φυλακής…