ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ, ΝΤΑΛΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΗ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ.

Με αφορμή την ενημέρωση για την εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Σοφίας Αποστολάκη (Ιανουαρίου) στο εφετείο της υπόθεσης εμπρησμοί/ληστείες που αφορούν τους συντρόφους Ρωμανό, Μιχαηλίδη, Πολίτη, Ντάλιο και το μέλος της ΣΠΦ Γερ. Τσάκαλο ( έχει καταδικαστεί σε 5 χρόνια για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία), θέλουμε να κάνουμε γνωστές στον κόσμο του αγώνα τις προεκτάσεις του επαπειλούμενου δικαστικού πραξικοπήματος που διαφαίνεται μέσω της προκλητικής αυτής πρότασης. Οι προεκτάσεις φυσικά αυτής της πρότασης αφορούν τόσο τους συντρόφους μας, που απειλούνται με βαριές καταδίκες όσο και το σύνολο του αναρχικού και ευρύτερα του αγωνιστικού κινήματος, καθώς στο εν λόγω βούλευμα δικάζονται μία γκάμα επιλογών του αναρχικού αγώνα όπως εμπρηστικές επιθέσεις, απαλλοτριώσεις, έμπρακτη αλληλεγγύη σε καταζητούμενους συντρόφους κλπ. Επίσης θέλουμε να λειτουργήσει ως το έναυσμα για μία καμπάνια αλληλεγγύης στους συντρόφους μας με σκοπό να γίνουμε ανάχωμα στα σχέδια του δικαστικού συρφετού που φαντασιώνεται να τους δει για πολλά ακόμα χρόνια στις φυλακές του κράτους (ήδη οι σύντροφοι βρίσκονται έγκλειστοι πάνω από 5 χρόνια στις ελληνικές φυλακές και μια θετική εξέλιξη του εφετείου θα μπορούσε να σημαίνει την αποφυλάκιση για κάποιους από αυτούς!!!!).

 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να γίνει κατανοητή η εισαγγελική πρόταση στην ολότητα της πρέπει να αναφερθούμε εν τάχει στο πρωτόδικο δικαστήριο. Ένα δικαστήριο το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014 και τελείωσε το καλοκαίρι του 2016 με μία προκλητική απόφαση η οποία τώρα γίνεται πάτημα στη σύνθεση της έδρας του εφετείου. Το συγκεκριμένο δικαστήριο λοιπόν με προεδρεύοντα τον Κων/νο Γκανιάτσο εισήγαγε μία πάρα πολύ επικίνδυνη καινοτομία στις πολιτικές δίκες. Ενώ οι σύντροφοι Μιχαηλίδης, Πολίτης, Ρωμανός και Ντάλιος αθωώθηκαν από την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε ΄΄τρομοκρατική΄΄ οργάνωση (δηλαδή του άρθρου 187Α), παρόλα αυτά οι επιμέρους πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν (πλαστογραφία, κατοχή φυσιγγίων, εμπρηστικές επιθέσεις, απαλλοτριώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων και ΕΛΤΑ) θεωρήθηκε ότι δεν απεκδύονταν τον χαρακτήρα τους ως ΄΄τρομοκρατικές΄΄ και συμπεριλήφθηκαν σ’ ένα άρθρο-πασπαρτού του 187Α που μιλάει για ΄΄ατομική΄΄ τρομοκρατία. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία πολιτικών δικών που έχουμε καταδίκη συντρόφων με αυτό το φασιστικό άρθρο.

Το αποτέλεσμα ήταν οι σύντροφοι να καταδικαστούν σε βαρύτατες ποινές. Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε πως για τρεις επιθέσεις με γκαζάκια (εμπρησμός στα οχήματα του Παπαντωνίου, σε γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, σε εταιρία συστημάτων ασφαλείας) ο σύντροφος Ρωμανός καταδικάστηκε σε 20 χρόνια, για τρεις απαλλοτριώσεις ο σύντροφος Ντάλιος σε 29 χρόνια, ενώ οι σύντροφοι Πολίτης και Μιχαηλίδης σε 13 και 11 χρόνια αντίστοιχα για πλαστογραφία, κατοχή φυσιγγίων και 1 απόπειρα ληστείας. Είναι λοιπόν η προκλητική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου με την καινοτομία που εισήγαγε και καταδίκασε τους συντρόφους ως ΄΄ατομικούς τρομοκράτες΄΄, παρά τις αμετάκλητες αθωώσεις για τον 187Α σε όλα τα προηγούμενα δικαστήρια, που χρησιμοποιεί τώρα η εισαγγελέας Αποστολάκη στο εφετείο για να μείνουν οι βαρύτατες ποινές σε δεύτερο βαθμό. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως ο πρόεδρος του πρωτοδίκου δικαστηρίου Κωνσταντίνος Γκανιάτσος εξαργύρωσε αυτή την απόφαση με την προαγωγή του στο δικαστικό σώμα.

Ερχόμενοι στο σήμερα και στην εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, παρατηρούμε τα εξής. Σε ένα δικαστήριο το οποίο ξεκίνησε 29 Νοεμβρίου το 2017 και στο οποίο έχουν εξεταστεί πάνω από 40 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, σε ένα δικαστήριο στο οποίο κανένας μάρτυρας δεν έχει συνεισφέρει με την μαρτυρία του στο να δυσχεράνει την θέση των συντρόφων μας, αντί αυτού οι μάρτυρες υπεράσπισης και συγκεκριμένα η βιολόγος μάρτυρας των συντρόφων Πολίτη και Ντάλιου αντέκρουσε ως ένα μεγάλο βαθμό το κατηγορητήριο εις βάρος τους, ήρθε η προκλητική εισαγγελική πρόταση της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου για να δείξει την πραγματική φύση του συγκεκριμένου εφετείου. Με ακροδεξιά ρητορική και επιχειρήματα τα οποία δεν αντέχουν στην κοινή λογική, η εισαγγελέας προσπάθησε να παραμείνουν οι πρωτόδικες ποινές αυτούσιες και στο εφετείο. Ανέφερε πως παρά την αθώωση για την κατηγορία του μέλους ΄΄τρομοκρατικής΄΄ οργάνωσης στο πρωτόδικο δικαστήριο πρέπει οι πράξεις να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές διότι οι κατηγορούμενοι είναι αναρχικοί και λειτούργησαν ως μοναχικοί λύκοι ΄΄τρομοκρατικών΄΄ οργανώσεων (!!!). Αναφέρθηκε στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης λέγοντας πως πέραν του ότι ο σύντροφος Ρωμανός ανέλαβε και την ποινική ευθύνη, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολιτική ευθύνη από έναν αγωνιστή καθώς πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνουν μόνο οι εκπρόσωποι των θεσμών του κράτους. Χαρακτήρισε τα γκαζάκια αναβαθμισμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς με σκοπό την καταδίκη του συντρόφου Ρωμανού με την επιβαρυντική διάταξη της πρόκλησης εκρήξεως με κίνδυνο για ανθρώπους. Αναφέρθηκε στις απαλλοτριώσεις τραπεζών λέγοντας πως δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτε άλλο εκτός από τρομοκρατικές πράξεις, καθώς ο κατηγορούμενος είναι αναρχικός, επομένως δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο (!!!).

Αναφέρθηκε στην κατοχή φυσιγγίων και τριάντα σφαιρών καλάσνικοφ ως τεράστια ποσότητα πυρομαχικών με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Εδώ να σημειώσουμε ότι με τέτοιες ποσότητες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα δεν προφυλακίζονται καν. Αναφέρθηκε τέλος πως παρά την ανάληψη από τους συντρόφους Ρωμανό και Πολίτη των ευρημάτων που βρέθηκαν στα σπίτια τους, η ανεύρεση δαχτυλικών αποτυπωμάτων των υπόλοιπων συντρόφων, δείχνει πως και αυτοί διέμεναν εκεί και πως από κοινού διαχειρίζονταν ότι βρέθηκε στα εν λόγω σπίτια. Σύμφωνα με αυτή την λογική, όποιος επισκέφθηκε το σπίτι των συντρόφων έστω και για μία φορά σε οποιονδήποτε χρόνο, γνωρίζει και διαχειρίζεται μαζί τους ότι βρέθηκε σε αυτό το επόμενο διάστημα. Στην περίπου μία ώρα αγόρευσης απέδειξε το μένος της απέναντι στους αναρχικούς και έκλεισε λέγοντας πως οι σύντροφοι πρέπει να καταδικαστούν ακριβώς όπως το πρωτόδικο δικαστήριο. Αντιλαμβανόμενοι τις πολιτικές δίκες ως προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού να κερδίζει έδαφος εις βάρος του κόσμου του αγώνα και από την άλλη της προσπάθειας των συντρόφων είτε να αντιστρέψουν αυτή την βλέψη, είτε να απαξιώσουν τελείως αυτή την διαδικασία, θεωρούμε πως στο συγκεκριμένο δικαστήριο πάει να παγιωθεί μία αρνητικότατη παρακαταθήκη, η οποία θα επηρεάσει νομοτελειακά το σύνολο του επαναστατικού χώρου. Μία παρακαταθήκη που λέει πως τώρα πια η ΄΄τρομοκρατία΄΄ δεν θα χρειάζεται απαραίτητα μια νομική υπόσταση, ούτε την κατηγορία της συμμετοχής σε κάποια οργάνωση, αλλά αρκεί η πολιτική ταυτότητα του αναρχικού για να καταδικαστείς με αυτό το φασιστικό άρθρο περί ατομικής τρομοκρατίας. Ένας εύπλαστος όρος με τον οποίο όλες οι αναρχικές πρακτικές που βγαίνουν εκτός των ορίων που θέτει η αστική νομιμότητα θα χαρακτηρίζονται ως ατομική τρομοκρατία και θα εμπίπτουν και αυτές πλέον στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Ένας καινούριο νομικό καθεστώς που βαθαίνει την ποινική καταστολή εναντίων των αναρχικών και το οποίο θα συνοδεύεται φυσικά με δεκάδες χρόνια κάθειρξης καθώς οι ΄΄τρομοκρατικές΄΄ πράξεις τιμωρούνται με minimum δέκα έτη η κάθε μία. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στρώσουμε το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες πολιτικές αυθαιρεσίες στις πλάτες των συντρόφων μας. Είναι χρέος ολόκληρου του κινήματος να βάλει ένα φρένο επιτέλους σε αποφάσεις υπαγορευμένες από την αντιτρομοκρατική, τους ακροδεξιούς δικαστικούς κύκλους και τα πολιτικά γραφεία των διαπλεκόμενων πολιτικών κομμάτων. Είναι τουλάχιστον προκλητικό και εξοργιστικό την στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα, (πολιτικοί, επιχειρηματίες, παπάδες, δημοσιογράφοι, κλπ) οι οποίοι ήταν αυτοί που με τις πολιτικές τους αφαίμαξαν την κοινωνική πλειοψηφία, να απολαμβάνουν της προκλητικής εύνοιας των δικαστών, την ίδια στιγμή η κυρία Αποστολάκη και η κάθε Αποστολάκη να προτείνει εξοντωτικές ποινές σε όσους επιχείρησαν να βάλουν αναχώματα σε αυτή την βάρβαρη πραγματικότητα.

 

Αλληλεγγύη στους αιχμάλωτους συντρόφους μας!

 

Να υψώσουμε το οδόφραγμα της αναρχικής αλληλεγγύης ενάντια στα δικαστικά πραξικοπήματα!

 

 

 

Υ.Γ : Στις 12 Φλεβάρη έχει οριστεί η επόμενη συνεδρία του συγκεκριμένου εφετείου που διεξάγεται μέσα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στην οποία θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των συντρόφων

 

Αλληλέγγυοι / Αλληλέγγυες