Κ.Γουρνάς: Για την 1η Οκτώβρη

ΗΠΑ: Το βασίλειο των κοινωνικών ανισοτήτων!

Αναμφισβήτητα, οι επερχόμενες εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός κύκλου δύο θητειών διακυβέρνησης, όπου η ηγέτιδα χώρα του ιμπεριαλισμού απώλεσε ένα σημαντικό μέρος της ισχύος που κατείχε ως γεωπολιτική επιρροή. Η εμφανής δυσκαμψία στη διαχείριση της στρατιωτικής κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όπου οι νεοσυντηρητικοί προκάτοχοι των Δημοκρατικών επιδοθήκαν μόνο στην κατοχύρωση παχυλών συμβολαίων και την υποδαύλιση του θρησκευτικού μίσους, αλλά και η έκδηλη απραξία μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις της Αραβικής Άνοιξης και της επέκτασης του ισλαμιστικού σαλαφιστικού φονταμενταλισμού- ο οποίος έφτασε να διεκδικεί και να καταλαμβάνει ρόλο στη Μ. Ανατολή- έφεραν τις ΗΠΑ σε μια συνθήκη όπου έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Ενδεικτική, άλλωστε, είναι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και περισσότερο στη Συρία, όπου τα οποιαδήποτε σχέδια έχουν ναυαγήσει και αναπροσαρμόζονται ως προς το έλασσον.

Οχτώ χρόνια μετά την έκρηξη της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης που επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, η αμερικανική οικονομία έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει. Ωστόσο, οι αιτίες οι οποίες τη γέννησαν εξακολουθούν να υφίστανται και το ίδιο μοντέλο χρηματοπιστωτικής αταξίας επανακάμπτει. Όλα τα κέρδη, τα μερίσματα και τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών και της ανώτερης επιχειρηματικής τάξης, του 1%, εξακολουθούν να αυξάνονται σε βάρος των φτωχών που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Την ίδια ώρα, η νεοφιλελεύθερη επίθεση, ο ταξικός πόλεμος, επεκτείνεται και στο δρόμο, αλλά και στις φυλακές. Η αναθεώρηση των πρωτοκόλλων εμπλοκής των σωμάτων ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με τον εγγενή ρατσισμό στους κόλπους των λευκών αστυνομικών, έχουν αποφέρει τις συνέπειες μιας πραγματικής πολεμικής εκστρατείας απέναντι, κυρίως, σε φτωχούς μαύρους της κατώτερης τάξης.

Μέσα σ’ αυτήν την διάχυτη έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, οι αδύναμοι σηκώνουν το ανάστημά τους. Χθες, το κίνημα Occupy, σήμερα το Black Lives Matter και το κίνημα των κρατουμένων στις φυλακές. Με την παναμερικανική απεργία στις 9 Σεπτέμβρη έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως η δουλεία στις αμερικανικές φυλακές δεν είναι πια ανεκτή. Έδειξαν πως μέσα στις δυσχερέστατες συνθήκες ενός αχαλίνωτου καπιταλισμού η αντίσταση των από κάτω είναι ακόμη δυνατή. Από τις ελληνικές φυλακές, από τις φυλακές όλου του κόσμου, από εκείνους που δεν υποκύπτουν στα κελεύσματα του ιμπεριαλισμού, που οραματίζονται έναν κόσμο χωρίς καπιταλισμό και κράτος, ενώνουμε τη φωνή μας με τους αντιστεκόμενους αδερφούς μας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

1η Οκτώβρη: Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον ‘Αγώνα ενάντια στη Σκλαβιά’ των Κρατουμένων στις Φυλακές των ΗΠΑ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *